3 rețete românești aproape uitate

ianuarie 18, 2022
/ /
Comments Closed
/

3 rețete românești aproape uitate

ianuarie 18, 2022
/ / /
Comments Closed
Untitled collage (44)

Mâncarea de gutui, Laptele de bou sau Bujenița sunt trei feluri de mâncare ce fac parte din gastronomia românească de mai bine de un secol. Astăzi, ne-am propus să le redescoperim și, de ce nu, chiar să le încercăm în propria bucătărie.

„Laptele de bou” este un fel de mâncare aproape dispărut, dar despre care se spune că are o origine pierdută în negurile timpului. Se pare că era preparat destul de des în urmă cu 100 de ani în Maramureş, dar şi în zona Munţilor Apuseni.

Ingrediente: o cană cu semințe de dovleac, decojite (adică în jur de 800 de grame), 1 litru de lapte/apă;1 praf de sare; mămăligă. Modul de preparare este foarte simplu: laptele se pune la fiert, iar între timp seminţele de dovleac se prăjesc la cuptor şi se macină până se obţine o făină fină. Făina care rezultă din seminţe de dovleac se adaugă în laptele dat în clocot. Se amestecă aceste ingrediente până când se obţine o pastă groasă. Apoi, se adaugă sare şi se mai fierbe la foc mic timp de 10 minute. Laptele de bou era servit, în varianta străveche, cu o felie de mămăligă coaptă pe plită, pe sare, ulterior a fost înlocuită de o felie de pâine prăjită.

 

mancare-de-gutui Untitled collage (46)

Mâncarea de gutui este o rețetă pe cât de veche, pe atât de delicioasă. Acest fel de mâncare va ieși cu atât mai savuroasă, dacă este făcută toamna târziu, când gutuile sunt foarte bine coapte.

Rețeta de mâncare de gutui sună cam așa: Se spală gutuile bine, până se înlătură puful, se curăţă de sâmburi, se taie felii de un centimetru grosime. Zahărul se caramelizează uşor pe foc mic și se adaugă gutuile, apoi se pune batonul de scorţişoară şi apa. Se lasă să fiarbă în câteva clocote, doar câteva minute, după care se ia cratiţa de pe foc. Într-o altă cratiță se încălzeşte uleiul, se adaugă apoi amidonul amestecându-se să nu se prindă. După un minut se pune peste el compoziţia cu gutuile, se adaugă praful de sare şi se lasă să fiarba 10 minute, până se înmoaie sufucient de bine gutuile. Pentru ca mâncarea de gutui să iasă exact cum ne place, se poate reduce sau suplimenta cantitatea de zahăr, la fel şi cantitatea de apă, se mai poate adăuga în timpul procesului  de fierbere, dacă se îngroaşă prea tare.

O altă rețetă foarte veche, românească, este Bujeniţa, un preparat care în trecut se făcea din carne de vânat. În special, din căprior şi mistreţ. Este o carne de vânat afumată cu cetină şi rumeguş de brad. Întâi carnea se făcea fâşii, se spăla şi se marina mai ales cu o cană de vin şi usturoi, lăsată într-o covată. Mai apoi, după ce se scurgea bine, se punea la fum rece timp de o săptămână şi era servită.