Babele de martie. Obiceiuri și tradiții

martie 2, 2020
/ /
Comments Closed
/

Babele de martie. Obiceiuri și tradiții

martie 2, 2020
/ / /
Comments Closed
pexels-photo-992734

În credința populară, primele 9 zile ale lunii martie sunt numite babe. Se spune că „dacă timpul nu e bun, baba e rea”.

Perioada 1-9 martie este cunoscută în popor sub denumirea de “Zilele Babei Dochia” sau “Zilele Babelor” și este legată de venirea primăverii și de  Mărțișor. În această perioadă, fiecare femeie poate să își aleagă o zi- o “babă”, iar în funcție de vreme, va afla cum va fi anul respectiv pentru ea. Din 9 martie vin Moșii de vară, iar bărbații pot să își aleagă și ei câte o zi.

Primele zile din luna martie sunt considerate schimbătoare, unele fiind prea friguroase, iar altele prea friguroase. Etnografii spun că tradiția “babelor” a apărut din mitul Babei Dochia, unul cel mai vechi din cultura românească.

În vechiul calendar roman, anul începea pe 1 martie, iar Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfarsite si trebuie sa moara. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se considera granița dintre iarnă și primăvară, potrivit crestinortodox.ro. Între 1 și 9 martie, Dochia își împlinește destinul urcand muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a „muri spre renaștere”. Aspectul instabil al vremii din aceasta perioada ar fi cauzat de caracterul capricios al Babei Dochia.

Cum se alege „baba”?

Tradiția spune că în perioada 1-9 martie, fiecare fiecare are o “babă”. Data acesteia se calculează în funcție de ziua de naștere. De exemplu, dacă ești născut în ziua de 14, baba ta va fi 1+4=5, adică pe 9 martie.

„Baba” se poate alege și la întâmplare: înainte de perioada 1-9 martie, decizi ce zi din aceasta perioadă îți va arăta cum îți va merge tot anul.

Se spune că, dacă afară este frig și întunecat, vei avea un an mai prost, dar dacă în ziua aleasă va fi cald și soare, vei avea un an minunat. Fetele își leagă norocul în dragoste de ziua pe care și-o aleg și de aspectul acesteia, mai caldă și însorită, mai friguroasă și întuneca.