Tradiții și superstiții de Rusalii

iunie 17, 2019
/ /
Comments Closed
/

Tradiții și superstiții de Rusalii

iunie 17, 2019
/ / /
Comments Closed

Untitled collage - 2019-06-17T152606.604
Sărbătoarea Rusaliilor mai este cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh.

A fost numită „Rusalii” de la Sărbătoarea Trandafirilor din lumea romană – „Rosalia”, consacrată cultului morților. Nu întâmplător, sâmbăta dinainte de Rusalii este o zi destinată pomenirii celor morți, zi cunoscută și sub denumirea de Moșii de vară.

Ziua de Rusalii este o zi bogată în tradiții ce trebuie respectate cu sfințenie, ca să nu ne pedepsească Rusaliile. Pogorârea Sfântului Duh nu are o dată fixa, face parte din sărbătorile cu dată schimbătoare. Este prăznuită întotdeauna la zece zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paște.

Se spune că în cea de-a opta duminică după Paști, pe când Apostolii și alți ucenici ai Domnului Iisus Hristos se rugau împreună, a pogorat peste ei Duhul Sfânt, sub forma unor „limbi de foc despicate”. Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor, iar pelerinii veniți la Ierusalim au fost uimiți să îi audă pe acești pescari neinstruiți rostind rugăciuni către Domnul în limbile țărilor lor de departe. De aceea, Duminica Pogorârii Duhului Sfânt e considerată ziua de naștere a Bisericii crestine. În Duminica Rusaliilor este bine să mergi la biserică, pentru a participa la slujbele speciale care se țin.

Ca să nu se supere Rusaliile – niște ființe fantastice care, potrivit credințelor populare precreștine, umblă prin văzduh și îi pocnesc pe cei ce nu le respectă ziua -, credincioșii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede că alungă spiritele rele. Păstrate peste vară, rămurelele vor apăra ogorul și gospodăria de furtunile și grindina ce ar putea veni.

Mai mult, la porți și la intrarea în casă se pun ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a păzi gospdăria de rele.

În unele locuri, femeile stau la răspantii de drum, cu ștergare și vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc și spală picioarele trecătorilor.

Ce NU trebuie să faci de Rusalii, conform credințelor opulare:

-Să nu mergi ”la scalda” în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec!
– Să nu lucrezi, fiindcă atragi asupra ta mânia Rusaliilor.
– Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte și nici să nu călătorești departe de casă.
– Să nu se cerți cu nimeni, căci e luat de Iele