Ia romaneasca, langa rochia neagra a lui Coco Chanel, in cea mai mare expozitie dedicata modei

iunie 13, 2017
/ /
Comments Closed
/
in Moda

Ia romaneasca, langa rochia neagra a lui Coco Chanel, in cea mai mare expozitie dedicata modei

iunie 13, 2017
/ /
in Moda
/
Comments Closed
mtr

Ia romaneasca este vedeta intr-o expozitie internationala digitala. Google a lansat o expozitie virtuala dedicata modei si stilului, care reuneste 3000 de ani de cultura vestimentara.

Ca parte a acestei expozitii este si proiectul „Purtam cultura” („We wear culture”, in original) lansat de Google Arts & Culture impreuna cu Muzeul National al Țaranului Roman (MNȚR).
Cu ajutorul tehnologiei, vizitatorii pot explora milenii de evolutie a stilului, de la matasea care da numele bine cunoscutei rute comerciale Drumul Matasii, la moda de la Versailles si pana la punk-ul britanic si povestea blugilor.
Piese de vestimentatie care au influentat generatii intregi, precum tocurile lui Marilyn Monroe sau rochia neagra a lui Coco Chanel sunt readuse in prim plan prin realitatea virtuala.
Colectia „Haina taraneasca” prezentata de MNȚR in cadrul proiectului „We wear culture” este dedicata portului traditional din zona Romaniei. Expozitia virtuala cuprinde 27 de artefacte vestimentare, care se adauga colectiilor Muzeului Taranului Roman deja existente pe platforma Google Arts & Culture.

“Fara pretentia de a fi exhaustiva, expozitia <Haina taraneasca> este o calatorie virtuala si in acelasi timp una simbolica, care recupereaza frumusetea unui patrimoniu taranesc divers si complex, recontextualizand imaginea despre arta si mestesug. Aceasta expozitie creeaza publicului oportunitatea de a descoperi virtual patrimoniul de exceptie al MNȚR a carui expunere permanenta este inchisa temporar pentru lucrari de consolidare si restaurare a cladirii monument istoric”, spune Liliana Passima, manager MNȚR.

Piesele prezentate in expozitia MNȚR sunt insotite de o coloana sonora din colectia „Ethnophonie” a Muzeului National al Țaranului Roman: doine, hore, invartite, brauri.
Experti in moda, curatori, designeri, universitati, muzee si ONG-uri din intreaga lume au colaborat pentru crearea expozitiilor din proiectul „Purtam cultura” prezentat de Google Arts & Culture, cu scopul de a arata ca moda este parte din cultura universala, o forma de arta cu impact asupra intregii societati. Pentru expunerea colectiilor a fost utilizata cea mai recenta tehnologie Google, inclusiv realitate virtuala, video-uri la 360° si imagini de rezolutie foarte inalta, care permit zoom pe detalii imperceptibile ochiului liber.

Expozitia „We wear culture” este accesibila la g.co/wewearculture si prin aplicatia Google Arts & Culture, disponibila pentru iOS si Android.