Astazi se sarbatoreste Inaltarea Domnului sau Ispasul. Traditii in aceasta zi sfanta

mai 25, 2017
/ /
Comments Closed
/

Astazi se sarbatoreste Inaltarea Domnului sau Ispasul. Traditii in aceasta zi sfanta

mai 25, 2017
/ / /
Comments Closed
inaltarea-domnului-21_c69fe39e7eab22

Crestinii sarbatoresc joi Inaltarea Domnului, cunoscuta, la ortodocsi, si ca Ispasul sau Pastele Cailor, ultima zi in care se pot inrosi oua pana la Pastele viitor, in care se taie mieii, iar in unele zone oamenii se “bat” cu leustean, ca sa fie feriti de rele si de boli.

Toti crestinii ortodocsi si catolici cinstesc joi Inaltarea Domnului. Incepand din secolul al IV-lea, inaltarea este celebrata atat in Rasarit, cat si in Apus la 40 de zile dupa Paste, intotdeauna intr-o zi de joi. Iinainte de fixarea acestei zile, evenimentul era praznuit de Rusalii.

Timp de patruzeci de zile de la Inviere, Iisus Hristos s-a aratat ucenicilor sai si prin multe semne doveditoare i-a incredintat ca el este Mantuitorul inviat. La sfarsitul celor 40 de zile, Mantuitorul s-a aratat pentru ultima data ucenicilor sai, le-a fagaduit trimiterea Duhului Sfant si, mergand in afara Ierusalimului, s-a inaltat la cer sub privirile lor.

Potrivit traditiei, locul de pe care Mantuitorul Hristos s-a inaltat la cer este situat la Ierusalim, pe Muntele Maslinilor. Micuta capela rotunda de acolo pastreaza inca o piatra imprimata cu urma piciorului lui Hristos.Capela inaltarii Domnului este un loc de inchinaciune, atat pentru crestini, cat si pentru musulmani.

In popor, sarbatoarea inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele ciobanului care a stat ascuns dupa pietre, a urmarit uimit si apoi a povestit inaltarea domnului.

De Ispas, in unele zone, oamenii isi pun la brau frunze de nuc, pentru ca se crede ca si Iisus a avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean, ca sa fie feriti de rele si de boli.

In aceasta zi se sfintesc plantele de leac, leusteanul, paltinul si alunul. Tot in traditia populara se spune ca cine moare de Ispas nu mai trece prin Judecata de Apoi, ci ajunge direct in Rai.

La inaltarea Domnului sunt, in unele zone, Mosii de Ispas, cand se fac pomeniri pentru morti, mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, iar oamenii isi pun la ferestre frunze de leustean. Se fac pomeni pentru morti, impartindu-se mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu.

Sarbatoarea se mai numeste si Pastele Cailor, pentru ca, potrivit unei legende populare, cand Fecioara Maria il nastea pe Mantuitor, caii faceau mare zarva. Atunci, Fecioara Maria ar fi spus ca aceste animale sa ramana mereu flamande, cu exceptia unei singure zile – Pastele cailor.

Oamenii se saluta in aceasta zi cu formulele “Hristos s-a inaltat!” si “Adevarat s-a inaltat!”.