Cum se machiau romancele acum un secol. Ce produse de ingrijire a tenului foloseau

mai 18, 2017
/ /
Comments Closed
/
in Moda

Cum se machiau romancele acum un secol. Ce produse de ingrijire a tenului foloseau

mai 18, 2017
/ /
in Moda
/
Comments Closed
romanca

In lipsa fardurilor sau a cremelor, in urma cu o suta de ani romancele apelau la natura si la retete cu plante sau produse de origine animala pentru a-si imbujora obrajii, a colora sprancenele sau au prepara creme impotriva ridurilor.

Dovada a faptului ca tarancile romance au gasit in natura doctorul pentru frumusete si aliatul impotriva imbatranirii stau insemnarile din cartea etnologului Tudor Pamfilie, ”Cromatica poporului roman”, aparuta in 1914. Etnologul dedica un capitol intreg ”sulimanurilor”.

Romancele preparau cremele de fata din produse naturale pe care le aveau la indemnana, in gospodarie: castravete, ou si smantana. Cartea ”Cromatica la romani” prezinta o reteta de crema de fata, veche de 100 de ani: ”Albus de ou batut cu apa calduta, amestecat cu o lingurita de smantana proaspata, e bun pentru fata caci o face moale, neteda si o inalbeste. Cu acest amestec se unge fata dimineata si seara dupa spalare, in mai multe saptamani de-a randul”.

Vara si toamna, romancele apelau la castraveti pentru a prepara o zeama minune care le ajuta sa aiba fata ”frageda si imbujorata”.
”Cand castravetii sunt copti se despinteca si li se stoarce zeama, care se strecoara intr-o sticla bine astupata. Dupa ce te speli cu apa calduta, te stergi si apoi te speli si cu zeama de castravete in mai multe zile de-a randul. Fata se fragezeste si se imbujoreaza”, explica etnologul in cartea ”Cromatica poporului roman”.

Pelinul fiert era remediu pentru pete si pistrui. in lipsa fardurilor de obraz, in urma cu un secol romancele apelau la tot felul de procedee. Ca sa capete culoare in obraji, fetele puneau un pietroi fierbinte in apa si stateau cu capul acoperit deasupra aburilor pana fata prindea culoare.

Zerul facut in gospodarii pentru branza era folosit de femeile romance drept crema pentru fata. Cu zer se combateau cosurile si petele de pe fata.

Isi masau pielea cu untul gras, efectul fiind un ten mai catifelat.

Ceaiurile de musetel sau maghiran erau folosite de femei pentru curatarea pielii.

Carmazul, o planta ale carei fructe contin colorant, era rujul natural si fardul de obraji al multor romance din mediul rural de acum un veac. Fructele rosii de carmaz se frecau in palma, amestecate cu saliva, pasta rezultata fiind aplicata pe obraji si buze.

Pentru colorarea sprancenelor foloseau muc de lumanare. ”Sprancenele le dau cu muc de lumanare de seu, iar buzele le da cu unt proaspat”, mai explica etnologul in cartea aparuta in 1914.