Liliana Țuroiu: “Noua colecţie e inspirata de straiele medievale ale domniţelor si doamnelor de altă dată”

februarie 15, 2017
/ /
Comments Closed
/
in Moda

Liliana Țuroiu: “Noua colecţie e inspirata de straiele medievale ale domniţelor si doamnelor de altă dată”

februarie 15, 2017
/ /
in Moda
/
Comments Closed
liliana 1

Ținutele colectiei „Zestrea by Liliana Țuroiu”, inspirate de straiele doamnelor si domnițelor de alta data, precum şi de motivele iilor româneşti tradiţionale, sunt expuse luna aceasta în somptuosul Ateneo Veneto, chiar în inima culturală și istorică a Veneției. Expoziția de la Ateneo Veneto este un eveniment cultural organizat cu sprijinul Creart, al Institutului Cultural Român și al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în cadrul renumitului Carnaval Venețian, în perioada 18 – 28 februarie.

Colecția “Zestrea by Liliana Țuroiu” este o prezență românească remarcabilă la Carnavalul de la Veneția, cu atât mai mult cu cât printre partenerii evenimentului se numără și Castelul Bran și Primăria Veneția, iar spațiul care găzduiește expoziția este celebrul Ateneo Veneto – San Marco.

– Care sunt atuurile colectiei Zestrea?

Inspirată de straiele medievale ale „domniţelor si doamnelor de altă dată”, așa cum plastic o descria Adina Nanu, colectia “Zestrea” a devenit – după expozițiile din România, Franța, Italia, Austria, Germania și Portugalia – mai mult decât o colecție de veșmânt contemporan. Ea s-a transformat într-un adevărat proiect cultural cu implicaţii transformative, adresat celor preocupați de cultură, tradiţie şi modă, cu un puternic caracter educaţional în rândul tinerilor.

În colecţia “Zestrea”, piese de bază ale costumului tradițional precum fota, ia, brâul sau ilicul sunt surse de inspiraţie pentru croiuri si broderii moderne, utilizate în creaţii vestimentare contemporane. În plus, proiectul cuprinde și albumul de artă şi costum “Zestrea”, tipărit în condiţii grafice deosebite la Tipografia Monitorului Oficial. Fotografiile albumului au fost realizate la Castelul Bran iar prefaţa lucrarii este semnată de Profesorul Universitar Dr. Cristian-Robert Velescu.

Practic, pot spune că am început povestea “Zestrea” pe plaiuri românești și am continuat-o în marile orașe europene, într-un periplu expozițional impresionant, din care amintesc selectiv Muzeul Naţional  Peleş – Castelul Pelișor; Castelul Bran; Cetatea Făgărașului– în Sala Tronului; Palatul Cesianu-Racoviță, în Galeria de Artă Artmark; Castelul Bethlen-Haller, Jidvei; Palatul Schönbrunn, Viena; Galeria de Artă a Institutului Cultural Român din Roma, la Accademia di Romania; Castelul Jaegerhof și Sala Schumann a Muzeului de Artă, Dusseldorf, Germania; Teatreo Thalia și Galeria de Artă a Institutului Cultural Român, Lisabona, Portugalia; Ateneul Român.

Intre 18-28 februarie 2017 “Zestrea” face parte din programul celebrului Carnavalul de la Veneția si va fi expusa la Ateneo Veneto, o veche și celebră instituție de cultura italiană. Pentru orice artist este onorant să expună în acest spațiu din inima Veneției, unde, timp de două secole, s-au promovat constant științele, literatura și artele.

Clădirea în sine are o istorie impresionantă: inițial sediu al Scuola Grande di San Fantin a Republicii Venețiene, a fost renovată în sec. al XVI-lea în stil baroc și manierist și îmbogățită cu opere de artă de către arhitecți, sculptori și pictori celebri. La ultimul etaj se află o impresionantă bibliotecă cu 40.000 volume, unele de o inestimabilă valoare istorică și culturală, așa cum este, de altfel, și colecția de artă din clădire, cu lucrări ale marilor Tintoretto, Veronese ori Palma il Giovane. Zestrea artistică a acestei somptuase clădiri este pusă în evidență an de an de evenimentele culturale speciale găzduite de Ateneo Veneto: conferințe, expoziții, evenimente din domeniul teatral și al muzicii, ca și inițiative sociale, ce contribuie, de exemplu, la educația culturală a tinerilor și studenților, prin cursurile de istorie, artă, cultură organizate aici.
liliana 3

– Cat de importante sunt, ca sursa de inspiratie, modelele traditionale pentru dvs?
Portul tradițional românesc nu se încadrează într-un trend sau într-un stil vestimentar. El este în sine o sursă inepuizabilă de simboluri, un întreg dictionar de semnificații prin care ne afirmăm originea, rădăcinile culturale.

Colecţia “Zestrea” a apărut într-un moment în care omul modern are tot mai multe nevoi: confort, comunicare, estetică; dar cea mai importantă nevoie este identitatea personală şi naţională. Iar colecţia – aşa cum o sugerează şi numele său – perpetuează moştenirea națională constituită de portul tradițional, într-o interpretare contemporană personala ce răspunde stilului de viaţă actual, citadin. Broderiile noi, realizate manual sau cu tehnologie de ultima generatie sunt utilizate în creaţii vestimentare moderne, ce trec dincolo de tendinţele unui sezon. Iubesc ia romaneasca, am cateva piese frumoase pe care le port cu mare dragoste si infinita mandrie dar sunt in egala masura un artist plastic si un designer ce creeaza pentru femeia din zilele noastre.

Proiectul Zestrea reprezintă pentru mine un proiect de suflet, în care am adunat oamenii dragi mie, alături de care am reușit să comunic la nivel internațional despre România, despre frumusețea sufletului românesc și despre valorile noastre autentice.

– Ce modele, culori si materiale se poarta anul acesta? Ce piesa vestimentara nu trebuie sa ne lipseasca din garderoba?
Deși cercetez tendințele internaționale și particip la târgurile internaționale de profil, în cei 20 de ani de carieră de artist plastic și designer mi-am definit un stil propriu, la granița dintre modă și artă, cu elemente clasice reinterpretate în registru original. Caut, cu fiecare colecție, noutatea, relevanța, semnificația vesmantului.
Clasicul și calitatea nu se demodează niciodată – acesta trebuie să fie principiul pe baza căruia să ne construim întotdeauna ținutele și să ne alegem piesele vestimentare, indiferent de modă și mode. Nu întâmplător pentru colecția “Zestrea” am folosit materiale preţioase și nedemodabile, precum mătase, catifea, dantelă, dar şi piele sau inserții de broderii cu fir metalic – adevărate bijuterii textile.
Cămașa albă cu broderie romaneasca, fusta neagră, pardesiul din stofă și sacoul si vesta din catifea sunt cu siguranță piesele de rezistență, elegante și feminine, din garderoba oricărei doamne cu stil.

liliana 2

–  Care sunt gusturile romancelor in materie de haine, in comparatie cu femeile din alte tari?

Am fost şi sunt preocupată de eleganţă şi feminitate în contextul oricăror tendinţe și am fost întotdeauna atentă la nevoile clientelor mele.
Sub semnul acestei abordări, colecţia „Zestrea” merge dincolo de tendinţele efemere ale unui sezon sau ale altuia şi rezonează cu sufletul femeilor ce simt româneşte. Și încă de la primele rochii și bluze, feed-back-ul a fost extraordinar – niște piese altfel, uşor de purtat de către femei active, femei de carieră, linia fiind una sobră, elegantă, foarte confortabilă.
În această colecţie nu m-au atras stilizările sau printurile pe materiale neconvenționale (de genul neoprenului, denimului sau jerseului), ci am mers pe căldura şi forţa materialelor naturale, ce transmit firesc mesajului idilic inițial al vesmintelor traditionale intr-un limbaj raportat la modelul de frumusete al anului 2017.  Consider că principalul „câştig” pe care colecţia îl oferă consumatorului este de natură spirituală şi exista o puternică valenţă emoţională, exprimată de toate „purtătoarele” asumate ale acestor piese.