Dorin Negrau: „Palaria transilvaneana nu trebuie sa ne lipseasca din garderoba ”

decembrie 7, 2016
/
by root
/
Comments Closed
/
in Moda

Dorin Negrau: „Palaria transilvaneana nu trebuie sa ne lipseasca din garderoba ”

decembrie 7, 2016
/
by root
/
in Moda
/
Comments Closed
images

„Dracula din Transilvania”, cum i se spune peste granite designerului Dorin Negrau, introduce in colectiile sale elemente traditionale romanesti, spre incantarea mesterilor populari cu care colaboreaza, dar si a americanilor care le cumpara.

De ce preferati influentele traditionale pentru creatiile dvs.?

Dorin Negrau: Daca e sa iau in calcul ca am crescut intr-o casa cu un iubitor de folclor autentic romanesc, adica tatal meu, probabil ca mi-a intrat in sange. Si atunci mi-am propus sa promovez tot ce inseamna valorile traditionale romanesti, mestesug, arta, sa le readuc in actualitate, pentru ca avem intr-adevar o bogatie nestemata in vesmintele romanesti.

 

Ati reusit sa cuceriti si piata internationala. Ce parere au strainii despre elementele traditioanale romanesti?

N.: Sunt de-a dreptul curiosi sa vada cu ce mai vine nou Negrau in fiecare sezon. Dupa ce i-am obisnuit cu tot ce inseamna broderie manuala, de pilda, au fost fascinati! Am avut vanzari inclusiv la palariile cu pene, ceea ce m-a surprins cu adevarat. Au devenit o constanta mai ales la New York aceste vanzari. Ei se intreaba cu ce mai vine „Vampirul din Transilvania” nou, pentru ca asa imi spun mie. (rade)

 

Sunteti nascut, crescut in Transilvania…

N.: Da, de acolo vin si e important sa-ti gasesti o identitate pe care sa ti-o promovezi.

 

Vorbiti-ne putin despre procesul de realizare al pieselor dvs. de inspiratie traditionala. Colaborati cu anumiti mestesugari, cum ii gasiti?

N.: Colaborez direct cu mesterii traditionali romani, incerc sa ma informez in ceea ce ii priveste, dar si sa-i informez cu privire la termenele de livrare, pretul produsului lor. Nu e usor, pentru ca ei au un ritm al lor, munca lor difera de anotimp, prioritate avand munca campului. Timpul de livrare e mult mai lung vara, din cauza muncii campului. Ii caut pe la targuri, prin recomandari…

 

Mai sunt oamenii preocupati cu realizarea unor produse traditionale? Perceptia noastra, a celor de la oras, e ca asemenea produse sunt pe cale de disparitie…

N.: Da, bineinteles. Singura diferenta e ca traim niste vremuri in care trebuie sa integram aceste elemente traditionale intr-un vesmant contemporan. Eu, de exemplu, produc in serie deja o linie de camasi pentru birou care au elemente traditionale si pregatesc un soi de ie-chimono…

 

Spuneti-ne mai multe despre proiectele pe care le pregatiti in prezent!

N.: Am pregatit anul acesta un proiect special pentru piata romaneasca, de camasi unisex, cu detalii de broderie traditionala romaneasca. Si, cum ziceam, am in desfasurare o linie de ii-chimono, despre care nu pot detalia in acest moment.

 

Domnule Negrau, care sunt momentele in care sunteti mandru ca sunteti roman?

N.: Atunci cand primesc cate o fotografie de la un client de-al meu, in care poarta un produs de-al meu.

 

O ultima curiozitate mai avem: ce piesa vestimentara nu trebuie sa ne lipseasca din garderoba ?

N.: Palaria transilvaneana este, la ora actuala, piesa cea mai „must have” . Palaria saseasca, transilvaneana, purtata cel mai adesea de barbati, face furori in acest moment.