Hotelul Concordia din București- locul unde s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române

ianuarie 24, 2021
/ /
Comments Closed
/

Hotelul Concordia din București- locul unde s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române

ianuarie 24, 2021
/ / /
Comments Closed
Untitled collage - 2021-01-27T141731.782

Hotelul Concordia este cladirea din Bucuresti care a gazduit istorica intalnire din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, in care s-a hotarat Unirea Principatelor Romane si alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al tarii Romanesti.

Hotelul a fost construit in anul 1852 si avea 90 de camere. Astazi, cladirea este inscrisa in lista momumentelor istorice a Municipiului Bucuresti. Din pacate, hotelul a fost lasat in paragina.
In anul 1884, un mare incendiu a izbucnit in strada Smardan, din Centrul Istoric. Hotelul Concordia, proprietate pe atunci a maiorului Fanuta, a luat foc si a ars in mare parte.
Concordia a functionat pana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar in timpul comunismului a fost administrat de ICRAL si repartizat oamenilor muncii. Dupa 1989, imobilul a fost castigat in instanta de un cetatean strain, care l-a vandut imediat unei firme.

Unirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 este considerata a fi primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman. Dupa ce la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales in unanimitate domn al Moldovei, la 24 ianuarie/5 februarie, este ales şi domn al Munteniei.

Alegerile pentru Adunarea Electiva a tarii Romaneşti s-au desfaşurat, conform prevederilor Conventiei de la Paris din 1858, intre 8/20 şi 12/24 ianuarie 1859. Partida Nationala n-a reuşit sa obtina majoritatea mandatelor, in acest context, liderii Partidei Nationale şi, in special liberalii-radicali, elementul cel mai dinamic al coalitiei, şi-au dat seama ca singura cale de izbanda este apelul la masele populare. Au fost mobilizati bucureştenii, au fost chemati taranii din preajma Capitalei.

cuza 2

Lucrarile Adunarii Elective s-au deschis in ziua de 22 ianuarie (3 febr., stil nou) intr-o atmosfera incendiara. Cladirea din Dealul Mitropoliei era inconjurata de mii de oameni. in noaptea de 23 spre 24 ianuarie, membrii Partidei Nationale s-au reunit la hotelul ”Concordia” din Bucureşti unde, pentru prima oara, s-a formulat cu voce tare ceea ce pana acum fusese doar o nazuinta: alegerea lui Cuza ca domn al ambelor Principate.

In dimineata de 24 ianuarie, la ora 11,00, cand lucrarile Adunarii s-au reluat, Vasile Boerescu a cerut o şedinta secreta in cadrul careia a precizat: ”A ne uni asupra principiului Unirii este a ne uni asupra persoanei ce reprezinta acest principiu. Aceasta persoana este Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei! Sa ne unim asupra acestui nume şi posteritatea ne va binecuvanta, tara ne va intinde mainile şi conştiinta noastra va fi impacata ca ne-am implinit… o dorinta sfanta”. Deputatii au jurat ca vor vota in unanimitate pe domnul Moldovei. Reveniti in sala de şedinte au trecut la vot. Toate cele 64 de buletine purtau numele lui Cuza, unele avand şi urari adresate domnitorului: ”spre marirea patriei”, ”spre fericirea romanilor”.

Dupa citirea voturilor, Alexandru loan Cuza a fost proclamat domn al Principatelor Unite. Imediat rezultatul a fost adus la cunoştinta multimii de pe Dealul Mitropoliei.

La 8/20 februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza ajungea la Bucuresti. In aceeasi zi a depus juramantul in cladirea Catedralei Mitropolitane Bucuresti, in care se angaja sa respecte actul unirii, din 5 si 24 ianuarie: ”Jur in numele Preasfintei Treimi si in fata Tarii ca voi pazi cu sfintenie drepturile si interesele Principatelor Unite; ca in toata Domnia mea voi priveghea la respectarea legilor pentru toti si in toate, si ca nu voi avea inaintea ochilor mei decit binele si fericirea natiei Romane. Asa Dumnezeu si confratii mei sa-mi fie intru ajutor!”