Socata -băutura tradițională care ne răcorește în zilele de vară

mai 19, 2020
/ /
Comments Closed
/

Socata -băutura tradițională care ne răcorește în zilele de vară

mai 19, 2020
/ / /
Comments Closed

 

Untitled collage - 2020-05-19T222554.795

Florile de soc se recoltează în lunile mai și în iunie și se pot folosi atât proaspete, dar și uscate. Pentru a fi păstrate cât mai mult timp, acestea se pot congela. Le poți folosi la socată, la ceai, pentru deserturi sau pentru gemuri.

Socata este preferata noastră, în zilele de vară. E o băutură dulce acrișoară, ușor acidulată și foarte bună. Pe lângă toate acestea este și o băutură foarte sănătoasă. Iată de ce ai nevoie pentru această băutură miraculoasă!

Ingrediente:

  • 8 flori de soc
  • 500 grame de zahăr
  • zeama de la o lămâie
  • 1 lămâie tăiată felii
  • drojdie cat se ia cu 3 degete (optional)

Mod de preparare

Se aleg florile se soc, se scutură ușor, se clătesc în apă și se pun într-un borcan. Se taie lămâile felii și se pun apoi în borcan.

Se adaugă zahărul sau mierea de albine și apa și se amestecă bine cu o lingură de lemn.

Dacă vreți ca socata să fie acidulată, adăugați drojdie. Legați la gură un tifon și puneți borcanele undeva la soare.

Limonada e gata în 24-48 de ore. Cu cât mai mult, cu atât gustul e mai intens. Se mai amestecă din când în când în borcan cu o lingură de lemn.

Proprietățile nutritive ale florilor de șoc

Socul este o plantă care are efecte terapeutice puternice, ce se folosesc ca remediu natural pentru tratarea mai multor boli. Acestea conțin bioflavonoide care au un efect puternic antioxidant, anticancerigen, antiinflamator, antiviral și antibacterian, conțin acid clorogenic cu rol antioxidant, antiinflamator, laxativ, mereu de ajutor în tratamentul alergiilor și în reglarea nivelului de zahăr din sânge, dar și triterpenoide care au efect analgezic, antiinflamator, anticancerigen.