Pâine dospită, făcută în casă. Prima rețetă românească

martie 17, 2020
/ /
Comments Closed
/

Pâine dospită, făcută în casă. Prima rețetă românească

martie 17, 2020
/ / /
Comments Closed
reteta paine

Nimic nu se compară cu mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor. Și cum zilele acestea, cu toții stăm mai mult pe acasă,  a venit momentul să încercăm o rețetă de pâine ca pe vremea bunicii.

Prima rețetă de pâine dospită publicată în România pare să fie cea apărută în Cartea de bucate de la Biblioteca Teleki, copiată în anul 1772, iar rețeta sună așa: “Păstrează plămădeala țaic din aluatul fermentat, învelește-o în făină, iar cînd vrei să coci din nou pâine, pune hamei în apă curată, fierbe-l, apoi strecoară zeama într-un castron. Pune în asta plămădeala și lasă să se dospească. Între timp mai fierbe hamei în apă. Într-o oală pune făină și opărește asta cu zeama de hamei. Întinde cu o lingură acest aluat opărit pe peretele oalei. Când plămădeala s-a făcut călduță, toarn-o cu zeamă cu tot în oală și las-o într-un loc cald. Când a dospit, amestecă din nou cu lingura și lasă la dospit și a doua oară. Apoi toarn-o într-o covată și amestecă cu făină. Când a dospit din nou, toarnă pe ea apă sărată călduță și presară pe ea puțină făină. Lasă să se facă moale. Apoi frământă, frecând aluatul cu restul de hamei. Când a dospit din nou, fă foc în cuptor, iar când focul a ars pe jumătate, rupe aluatul în bucăți, lăsând acestea la dospit în continuare. Când focul s-a stins, bucățile de aluat se pun în cuptor cum e rânduiala.”

În zilele noastre, nu mai folosim țaic ca să dospim pâinea făcută în casă, ci drojdie sau maia. Așa că, dacă tot stai acasă în această perioadă, este momentul să încerci această rețetă de pâine, un preparat care, cu siguranță, va fi apreciat de toată familia.