Obiceiuri și tradiții de Sânziene

iunie 21, 2019
/ /
Comments Closed
/

Obiceiuri și tradiții de Sânziene

iunie 21, 2019
/ / /
Comments Closed
Untitled collage - 2019-06-21T164132.461

În fiecare an, pe 24 iunie sărbătorim ziua de Sânziene sau Drăgaica. În plan religios, Sânzienele se asociază cu sărbătoarea religioasă a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Iată ce obiceiuri și tradiții respectă românii în această zi!

Obiceiurile și tradițiile de Sânziene sunt diverse și numeroase, în funcție de zona geografică a țării și influențele specifice regiunii. Așadar, astăzi enumerăm câteva dintre ele.

Conform credinței populare,în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase. Dansul acesta nu poate fi observat de nimeni, fiindcă cel sau cea care va îndrăzni să-l privească se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca.

Se mai spune că Sânzienele apără holdele de grindină, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor.

Cei care nu respectă această sărbătoare riscă să fie loviți de boală și neputință.

Se mai spune că dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug: se va face porumb, vin, o seamă de bucate.

De asemenea, în alte zone ale țării se mai spune că, dacă cucul va înceta să cânte cu mult înainte de Sânziene e semn că vara va fi la început călduroasă, apoi secetoasă. Dacă însă cucul continuă să cânte și după Sânziene atunci va fi foamete și alte nenorociri.

Un alt obicei specific zilei de Sânziene este scăldatul femeilor în apele curgătoare sau în roua dimineții. La răsăritul soarelui femeile se spală într-un râu iar mai apoi se tăvălesc în iarba plină de rouă. În acest fel vor rămâne curate și sănătoase, se vor spăla de boli și de probleme.