7 locații din România, în Patrimoniul Mondial UNESCO

martie 15, 2019
/ /
Comments Closed
/

7 locații din România, în Patrimoniul Mondial UNESCO

martie 15, 2019
/ / /
Comments Closed
Untitled collage - 2019-03-15T134637.573

Avem o țară frumoasă, s-o prețuim cum se cuvine! Astăzi, vă facem cunoscute locurile din România care au fost incluse în Patrimoniul Unesco.

Rezervatia Biosferei Delta Dunării, Mănăstirea Horezi, Bisericile cu pictură murală din nordul Moldovei, Centrul istoric Sighișoara, Fortărețele dacice din munții Orăștiei, Siturile sătești cu bisericile fortificate din Transilvania și Ansamblul bisericilor de lemn din Maramureș fac parte din Patrimoniul UNESCO.

Centrul istoric Sighișoara

Intrată în patrimoniul UNESCO în 1999, este una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Europa. Foarte bine păstrată, Cetatea este dominată de Biserica din Deal și de Turnul cu Ceas, cele mai importante obiective turistice, vizitate de străini. Ea mai cuprinde și Turnul Cositorilor, al Franghierilor, al Tesatorilor si al Croitorilor. Este un obiectiv turistic care merită bifat măcar o dată-n viață!

Rezervatia Biosferei Delta Dunării

Unică în lume, Delta Dunării a fost inclusă în 1991 în rețeaua internatională a rezervatiilor biosferei și înseamnă aproape 2% din suprafața țării noastre. Locul atrage anual mii de turiști din țară, cât și din străinătate. În această zonă umedă coabitează un număr impresionant de specii rare de păsări, plante și animale, comparativ cu alte delte din Europa.

Siturile sătești cu bisericile fortificate din Transilvania

Lista aflată în Patrimoniul UNESCO include: satul Biertan din județul Sibiu, a cărui biserică fortificată este situată în vârful unei coline, pe drumul dintre Mediaș și Sighișoara, satul Calnic din județul Alba, dar și Satul Darjiu din județul Harghita, care păstrează încă în picioare biserica fortificată unitariană Darjiu. Urmează satul Prejmer din Brașov cu a sa biserică fortificată, construită de cavalerii teutoni în 1212, satul Saschiz din județul Mureș, Satul Valea Viilor din județul Sibiu, cu a sa biserica evanghelică fortificată Sf.Petru și deja celebrul sat Viscri din județul Brașov – a cărui biserică medievală are o orgă veche de 300 de ani.

Fortărețele dacice din munții Orăștiei

Cetățile dacice din Munții Orăștiei se numără deja printre cele șapte minuni ale României. Complexul intrat în patrimoniul UNESCO este compus din șase cetăți dacice: Sarmizegetuza Regia ( la Grădiștea de Munte), cea de la Costești Cetățuia, Costești Blidaru, Luncani – Piatra Roșie, Bănita și Căpâlna.

Ansamblul bisericilor de lemn din Maramureș

În Maramureș există peste 100 de biserici de lemn, toate extrem de frumoase, însă astăzi amintim doar de cele opt care fac parte acum din patrimoniul UNESCO: Biserica Intrarea Maicii Domnului din Bârsana, Biserica Sfântul Nicolae din Budești, Biserica Sfânta Parascheva din Desești, Biserica Nașterea Fecioarei din Ieud, Biserica Sfinții Arhangheli din Plopis, Biserica Sfânta Paraschiva din Poienile Izei, Biserica Sfinții Arhangheli din Rogoz și Biserica Sfinții Arhangheli din Surdesti.

Bisericile cu pictură murală din nordul Moldovei

Mănăstirea Humor (hramul Adormirea Maicii Domnului), Mănăstirea Arbore (hramul Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul), Mănăstirea Moldovița (hramul Buna Vestire), Mănăstirea Pătrăuți (hramul Sfintei Cruci), Mănăstirea Probota (hramul Sfântul Nicolae), Mănăstirea Suceava (hramul Sfantul Gheorghe), Mănăstirea Gura Humorului (hramul Sfântu Gheorghe), Mănăstirea Sucevița (hramul Invierii).

Mănăstirea Hurezi (Horezu)

Intrată în patrimoniul mondial UNESCO în 1993, Mănăstirea Horezi e cea mai importantă ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Ansamblul monahal de la Hurezi se întinde pe mai mult de trei hectare și cuprinde, alături de mănăstirea propriu-zisa, Biserica Bolnița, Schitul Sfinților Apostoli și Schitul Sfântul Ștefan. Numele provine de la ”huhurezi”, păsări răpitoare de noapte, des întâlnite în acea zona.