Castraveti murati la soare – o reteta romaneasca traditionala

iulie 12, 2017
/ /
Comments Closed
/

Castraveti murati la soare – o reteta romaneasca traditionala

iulie 12, 2017
/ / /
Comments Closed
castraveti

Va mai aduceti aminte populara carte de bucate a Sandei Marin in vremea copilariei ? Mamele si noastre foloseau aceasta carte ca sursa de inspiratie, pastratoare a traditiei culinare romanesti.

Va oferim reteta originala de castraveti murati la soare, aparuta pentru prima data in anul 1938, sub titlul: “Castraveti in saramura, pentru vara”

“Se aleg castraveti tineri si foarte proaspeti. Se spala in apa rece si se taie putin din capete.

Daca sunt castraveti mai grosi care trebuie sa se mureze repede, se despica putin la mijloc in lungime, cu un cutit. Se pune apa la fiert cu sare, in proportie de 50 g de sare la 1 l de apa. Dupa ce a dat cateva clocote, se da la o parte sa se limpezeasca.

Se asaza castravetii in borcan, se pun printre ei catei de usturoi, iar deasupra se acopera cu crengi de marar. Se toarna saramura fierbinte si se leaga cu hartie pergament. Daca borcanul este de sticla, pentru a nu plesni, se infasoara intr-o carpa uda.

Se pune la soare si se lasa 2 — 3 zile. Intre timp se vantura zeama de doua, trei ori. Dupa ce sunt bine murati, se tin la rece si se consuma dupa trebuinta.”