Cristina Socea: “Odata ce ai gustat din bunatatile noastre, te-ai intors cu gandul in copilarie”

iulie 5, 2017
/ /
Comments Closed
/

Cristina Socea: “Odata ce ai gustat din bunatatile noastre, te-ai intors cu gandul in copilarie”

iulie 5, 2017
/ / /
Comments Closed
main

In inima Moldovei, in judetul Neamt, intr-un sat numit Poloboc, Cristina Socea si sotul acesteia prepara o multime de bunatati traditionale, precum dulceata, siropuri, zacusta, muraturi, cozonaci, pe care le vand apoi pe internet.  Retetele originale provin dintr-o carte de bucate foarte veche, dar sunt adaptate zilelor noastre.  “Respectand traditia te respecti pe tine insuti”, spune Cristina Socea, care ne-a vorbit in cadrul unui interviu despre afacerea dansei cu produse traditionale.

– Cum a inceput aceasta afacere, cu bunatati de casa?
De cand ne-am intors din strainatate, am facut mai multe afaceri de moment , gandindu-ne mereu la o afacere de viitor. O afacere care sa dainuiasca in timp, lucru care noi l-am vazut in strainatate, unde afacerile de familie dainuiesc din generatie in generatie. Astfel de afaceri se fac in domenii  in care oamenii se pricep cel mai bine, si o fac cu placere, in cazul nostru – produsele traditionale.

– Cat de dificil este sa conduci o afacere dintr-o localitate de provincie?
Aceasta afacere isi gaseste locul perfect in provincie .Ne desfasuram activitatea intr-un loc mirific , unde gasim fructe salbatice , legume cu gust si fara acea forma perfecta. Promovarea este facuta de noi, online. Zilnic suntem prezenti pe conturile si pagina noastra de Facebook. Cu un telefon performant, reusesc sa promovez afacerea direct de langa oalele de dulceata.

familie

– Ce ingrediente folositi in prepararea bunatatilor pe care le vindeti? Ce retete urmati?
Retetele originale provin dintr-o carte de bucate foarte veche ( din anul 1935 ) . Ele sunt adaptate zilelor noastre si experimentate tot timpul pentru a avea cele mai bune rezultate. Noi ne procuram fructele si legumele din propria gospodarie, dar si din vecini. Daca nu am fi locuit in provincie, lucrurile ar fi stat cu totul altfel si nu am fi reusit sa avem produse bio.

– Care este diferenta intre produsele traditionale si cele de la supermarket?
.Aproape toate produsele noastre sunt facute din fructe si legume nestropite cu tot felul de chimicale . In micul nostru atelier toate produsele sunt facute manual si in cantitati foarte mici . Odata ce ai gustat din bunatatile noastre te-ai intors cu gandul in copilarie.

– Care sunt cele mai cumparate produse ale dvs.?
In momentul de fata, am ajuns la o gama destul de variata de produse. Producem peste 70 de sortimente, incepand de la siropuri , dulceturi, zacusti , muraturi , cozonaci, produse din carne , lichioruri si in continuare ne vom adapta cerintelor clientilor .Cred ca in fiecare comanda primita se gaseste si dulceata de cirese negre amare ,apoi dulceata de nuci verzi ,zacusca de hribi , zacusca de ghebe.

– Am inteles ca aveti comenzi si din strainatate. Ce anume prefera strainii?
Majoritatea comenzilor din strainatate sunt facute tot de romani. Bineinteles ca impart bunatatile comandate si cu prietenii straini de aceea cumpara mereu ce nu gasesc afara. Dulceata de nuci verzi este preferata lor, apoi dulceata de cirese negre amare, dulceata de cirese albe amare,dulceturile din fructe de padure si zacustile.

– Care este cea mai delicioasa dulceata preparata de dvs?
Pentru mine, tot ceea ce fac este unic si extraordinar de gustos .Cu greu va pot spune care ar fi cele mai delicioase dulceturi facute de mine. Dulceata de trandafirii ar fi una din favoritele mele .

– Aveti si degustatori in familie, care isi dau cu parerea asupra bunatatilor pe care le vindeti?
Sigur ca da. Atat sotul cat si fetitele noastre degusta produsele si nu au decat cuvinte de lauda.

1381440_911174828941402_7575562754430060559_n

– Am citit ca va place sa respectati traditiile nu numai cand e vorba de gatit, ci si in celelalte aspecte ale vietii…
Intr-adevar, avem un stil de viata ghidat de traditiile romanesti . Vrem sa ne invatam copiii ca, la randul lor, sa pastreze traditiile. Avem atatea obiceiuri frumoase incat nu pot fi lasate in urma. Suntem pasionati de tot ce este vechi, facut cu truda si unic in zilele noastre.

– Care este motto-ul dupa care va ghidati viata?
In viata, nimic nu se face fara rabdare si sacrificii.

– Ce sfaturi ati da cuiva care ar dori sa prepare dulceata acasa?
Pentru a prepara dulceata voastra preferata acasa, aveti nevoie de timp si rabdare. Alegeti cele mai proaspete fructe si o reteta buna, iar la urma veti avea cea mai buna dulceata facuta de voi .

– In final, dati-ne, pentru cititorii nostri, o reteta de dulceata delicioasa.

Dulceata de trandafiri
3oo g trandafiri de dulceata , 1 kg zahar , 2 lamai
Alegem trandafirii de dulceata. Ii incercam astfel: frecam foaia cu putina sare de lamaie . Daca se inroseste ,trandafirul este bun ,iar daca se invineteste nu este trandafir de dulceata .
Luam trandafirii proaspeti ,le smulgem petalele cate 4-5 deodata .Taiem cu foarfeca si aruncam albul florilor ,iar petalele le punem intr-o farfurie .Frecam foile cu 1 pahar de zahar pana se moaie .Stropim petalele cu putina zeama de lamaie ,apoi le punem intr-un castron ,pe care il acoperim si il lasam asa pana a doua zi .

13267864_1102538659805017_6394378263563554648_n

Din zaharul ramas (800gr ) si cu 800 ml apa facem un sirop si cand incepe sa se lege usor ,dam drumul foilor de trandafir ,lasand sa fiarba pana se leaga .Cand dulceata este gata ,adaugam restul de zeama de lamaie si lasam sa dea un singur clocot .Dulceata trebuie sa aiba culoare rosu aprins .Daca nu s-a inrosit ,mai adaugam zeama de lamaie si lasam la foc viu sa dea cateva clocote .Cand este gata turnam dulceata intr-o farfurie lunga ,adanca (in castron adanc se ingalbeneste ).O acoperim cu un servet si o lasam asa pana a doua zi cand o punem in borcane mici .

Cristina Socea

http://www.bunatatidecasacristina.ro