Cum se face braga, bautura racoritoare a bunicilor

iunie 30, 2017
/ /
Comments Closed
/

Cum se face braga, bautura racoritoare a bunicilor

iunie 30, 2017
/ / /
Comments Closed

braga
Cati au auzit de… braga, bautura parintilor si bunicilor, si cati dintre noi stiu ca este un adevarat izvor de sanatate prin vitaminele si mineralele pe care le contine?

Este o bautura racoritoare, cu gust dulce-acrisor, considerata o bautura a turcilor nomazi din Asia Centrala, consemnata incepand din secolul X, care mai apoi a ajuns in Anatolia, iar de acolo s-a raspandit, inclusiv in Balcani.

Braga este o bautura care conţine vitamina A şi patru tipuri de vitamina B, precum vitaminele C şi E.
in timpul fermentaţiei, in braga se produce acid lactic, un tip de acid rar intalnit in produsele alimentare, care ajuta digestia şi este, de asemenea, recomandat pentru proprietatea sa de stimulent al secreției de lapte la femei dupa nastere si ca sursa de valoare de vitamine si saruri minerale in alimentația sportivilor.

Cum se prepara braga: fara „E”-uri, fara coloranți, fara aditivi de gust

In reteta traditionala, braga se prepara din 2 kg tarațe de grau, care se amesteca cu 1 kg de malai, pana se obține un aluat. Toate acestea se amesteca pe lopata de la cuptor si apoi se pune la foc. Dupa ce se coace, se scoate din cuptor si se pune la dospit intr-un butoi de lemn.
Se framanta, se adauga apa, drojdie si se lasa apoi timp de 4-5 zile. Dupa ce se scoate din butoi, se strecoara (sa nu aiba crupe) si se pune intr-o cana de lut sau de sticla, in care se adauga zahar.

O alta reteta: Pentru prepararea a 100 litri de braga se amesteca 111 litri apa cu 5 kilograme de faina de malai, 2,5 kilograme faina de grau si doua cuburi de drojde de bere. Pasta obținuta se fierbe la foc domol timp de cinci ore intr-un cazan de cupru. Cand devine vascoasa, se rastoarna pe o masa din lemn si se framanta ca aluatul de paine. Apoi se lasa la fermentat ‘de azi pe maine’, apoi este omogenizata cu o lopațica din lemn. Se lasa la limpezit, la temperatura scazuta, o zi si ceva. Dupa acest interval de timp se strecoara si se adauga zahar.