Fotografiile românesti care au facut inconjurul lumii

iunie 20, 2017
/ /
Comments Closed
/

Fotografiile românesti care au facut inconjurul lumii

iunie 20, 2017
/ / /
Comments Closed

foto
Cele mai vizualizate fotografii românesti in spatiul online din lumea intreaga ii apartin lui Costica Ascinte, cadre realizate la inceputul secolului XX, dar pe care o artista din Australia le-a reeditat intr-un mod original.
Jane Long este o artista din Australia, care a transformat mai multe fotografii vechi ale artistului român Costica Ascinte in imagini ireale, desprinse din alta lume.
Cu ajutorul unor programe de editare, artista reusit sa dea o nota aparte unor fotografii vechi, realizate la inceputul secolului XX, mai ales in perioada primului razboi mondial.
Cateva mii de poze ingalbenite de cei peste 100 de ani care au trecut nepasatori peste ele stau insirate la Muzeul Judetean Ialomita. Apartin marelui artist roman Costica Acsinte, care a surprins lumea prin obiectiv timp de 50 de ani, lasand in urma mii de placute fotografice cu oameni, moravuri ori locuri de alta data. Cu el, insa, a ramas o singura poza.
“Am devenit fascinata de aceste imagini si personajele lor. Am vrut sa le aduc la viata. Dar, mai mult decat atat, am vrut sa le dau o poveste. Am vrut sa fie o oarecare ambiguitate asupra lor”, a spus Caron Jane Long.
Imaginele rezultate au fost distribuite rapid in mediul online si au fost incluse si in cadrul expozitiei Ballarat International Foto Biennale.
Cine a fost Costica Acsinte?
Cand era tanar, fotograful Costica Acsinte a incercat sa devina pilot, insa nu si-a luat licenta. Apoi a participat ca voluntar la Primul Razboi Mondial, fiind inrolat in corpul de fotografi al armatei romane.
In urma lui, fotograful roman a lasat un tezaur urias. 5000 de placute fotografice au ajuns in siguranta la muzeul din Slobozia si alte 3000 sunt inca imprastiate prin judet. Iar acum, munca lui este readusa in atentia publicului de Jane.

Sursa foto
Copii din Baragan, soldati sau cupluri de indragostiti au prins din nou viata prin viziunea artistei. Jane Long teleporteaza personajele din fotografiile lui Costica Acsinte intr-o lume aflata la marginea realitatii. Ideea ei a placut atat de mult incat, acum, o singura fotografie editata a ajuns sa coste peste 200 de dolari.

a 1 a 2 a 3 a 4 a 5 a 6 a 7 a 8aa