Rusalii, traditii si superstitii. Ce se sarbatoreste in aceasta zi

iunie 2, 2017
/ /
Comments Closed
/

Rusalii, traditii si superstitii. Ce se sarbatoreste in aceasta zi

iunie 2, 2017
/ / /
Comments Closed

rusalii
Sarbatoarea Rusaliilor este cunoscuta si sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh.

A fost numita „Rusalii” de la sarbatoarea trandafirilor din lumea romana „Rosalia”, consacrata cultului mortilor. Nu intamplator, sambata dinaintea sarbatorii de Rusalii este destinata pomenirii celor morti, zi cunoscuta si sub denumirea de Mosii de vara. Denumirea de Cincizecime vine de la faptul ca se praznuieste la cincizeci de zile dupa Paste.

Ziua de Rusalii este ziua in care Duhul Sfant S-a pogorat in chip de limbi ca de foc asupra Apostolilor. Este o zi bogata in traditii ce trebuie respectate cu sfintenie, ca sa nu ne pedepseasca Rusaliile. Pogorarea Sfantului Duh nu are o data fixa, face parte din sarbatorile cu data schimbatoare. Este praznuita intotdeauna la zece zile dupa inaltare sau la 50 de zile dupa Paste.

In cea de-a opta duminica dupa Pasti, pe cand Apostolii si alti ucenici ai Domnului Iisus Hristos se rugau impreuna, a pogorat peste ei Duhul Sfant, sub forma unor „limbi de foc despicate”. Apostolii au inceput sa vorbeasca in limbile tuturor neamurilor, iar pelerinii veniti la Ierusalim au fost uimiti sa ii auda pe acesti pescari neinstruiti rostind rugaciuni catre Domnul in limbile tarilor lor de departe. De aceea, Duminica Pogorarii Duhului Sfant e considerata ziua de nastere a Bisericii crestine. in Duminica Rusaliilor e bine sa mergi la biserica, pentru a participa la slujbele speciale care se tin.

”Daca prin lucrarea Duhului Sfant, Dumnezeu Fiul S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat, tot prin Duhul Sfant ni se impartaseste viata dumnezeiasca si omeneasca a lui Hristos. Pogorarea Sfantului Duh este actul de trecere a lucrarii mantuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa in oameni. Astfel, Biserica se constituie prin aceasta extindere a vietii lui Hristos in noi. Avand in vedere ca prin Duhul ne impartasim de Hristos, in Biserica Ortodoxa sfintele slujbe incep cu rugaciunea adresata Sfantului Duh: „imparate Ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului, Care pretutindeni esti si pe toate le implinesti; Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre””, scrie crestinortodox.ro.

Ca sa nu se supere Rusaliile – niste fiinte fantastice care, potrivit credintelor populare precrestine, umbla prin vazduh si ii pocnesc pe cei ce nu le respecta ziua -, credinciosii duc la biserica ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede ca alunga spiritele rele. Pastrate peste vara, ramurelele apara ogorul si gospodaria de furtunile si grindina ce s-ar putea abate asupra lor.

Si la porti, si la intrarea in casa se arboreaza ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le pazi de rele.

In unele locuri, femeile stau in raspantii, cu stergare si vase mari cu apa, in care pun frunze de nuc si spala picioarele trecatorilor.

Ce nu trebuie sa faci de Rusalii

Sa nu mergi ”la scalda” in ziua de Rusalii, fiindca este pericol mare de inec!
Sa nu lucrezi, fiindca atragi asupra ta mania Rusaliilor.
Sa nu te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa.
Sa nu se certe nimeni, caci e luat de Iele.