Top 5 afectiuni pe care le poti trata la Sovata

mai 10, 2017
/ /
Comments Closed
/

Top 5 afectiuni pe care le poti trata la Sovata

mai 10, 2017
/ / /
Comments Closed
sovata

Afectarea aparatului locomotor reprezinta generic categoria de boli a caror tratare, respectiv prevenire, aduce cei mai multi pacienti la Sovata.

Suzana Pretorian, doctor balneolog in cadrul Danubius Health Spa Resort spune despre acest lucru : « aceasta constatare este in acord cu incidenta acestor boli in populatie: 80% din persoanele peste 55 ani au modificari radiologice de artroza, dintre care 60% sunt simptomatice, adica ‘’simt durere’’, pentru a vorbi numai de afectiunile de uzura articulara.

Afectarea aparatului locomotor este mult mai larga decat simpla artroza. Ea include reumatismele inflamatorii (de exemplu artrita urica), deformarile articulare si tulburarile de postura, starile posttraumatice (inclusiv sportive), cat si postoperatorii, ca si contracturile musculare generate de oboseala cronica (fibromialgie), afectarea sistemului nervos central sau periferic (pareze, nevralgii).

Afectarea aparatului locomotor reuneste modificari de functie, structura sau ambele ce intereseaza musculatura, articulatiile, oasele, sistemul nervos somatic si vegetativ, in concluzie intereseaza toate varstele.

Majoritatea aceste boli pot fi ameliorate rapid si pe termen lung, respectiv unele pot fi prevenite eficient, datorita efectelor intense, conjugate, ale factorilor de cura specifici : apa sarata hiperconcentrata si namolul sapropelic extrase din Lacul Ursu. Namolul se aplica de obicei sub forma impachetarilor generale, mai rar partiale (pe jumatatea de corp vizata) sau locale (la nivelul segmentului de corp afectat). In plus, kinetoterapia si hidrokinetoterapia in bazinele cu apa dulce si sarata permit recastigarea in timp scurt a abilitatilor de miscare. La acestea se adauga masajul, masajul de drenaj limfatic, electroterapia, hidroterapia, oxigenoterapia.

  1. Cauzele cresterii frecventei artrozelor in populatie sunt sedentarismul, cresterea greutatii corporale, alimentatia hiperacida (dulciuri rafinate, fainuri, proteine si grasimi animale in exces). Complicatiile artrozelor sunt depresia, riscul crescut de fracturi, dependenta, izolarea sociala, oboseala cronica prin deficit de miscare, toate conducand la scaderea calitatii vietii.

Tipuri frecvente de artroze tratabile: coxartroza, gonartroza, spondilozele cervicale, discopatiile lombare, herniile de disc.

Artroza NU este o consecinta inevitabila a imbatranirii. Artroza poate fi prevenita.

Tipuri frecvente de afectari periarticulare : tendinite, tenosinovite, periartrita scapulo-humerala, fibromialgia. In cazul fibromialgiei, fiind implicat si un factor cauzal legat de stres cronic ce conduce frecvent la insomnie cronica, climatul sedativ al statiunii Sovata are efect benefic antistres.

  1. Recuperarea corecta posttraumatisme (fracturi, luxatii, entorse) sau postinterventii chirurgicale la nivelul aparatului locomotor (hernii de disc operate, proteze de sold, genunchi) este indispensabila refacerii optime a functiilor musculo-articulare afectate.
  2. Reumatismele inflamatorii in afara puseului de acutizare (VSH sub 30mm/h: poliatrita reumatoida, artrita urica, artrita psoriazica), si nu numai – de exemplu spondilita anchilozanta – beneficiaza de ameliorare intensa prin aplicarea factorilor de cura specifici si a altor terapii la intensitati, temperaturi si durate atent dozate.
  3. Deformarile articulare si modificarile de postura, atat la copii, cat si la adulti (dobandite prin pozitii incorecte prelungit mentinute mai ales la nivelul coloanei vertebrale – scolioze, hiperlordoze lombare, cifoze, etc) pot fi ameliorate prin kinetoterapie specifica precedata de aplicarea factorilor de cura specifici si a altor terapii.
  4. Afectiunile neurologice (pareze, hemipareze postaccident vascular cerebral, nevrite si nevralgii) beneficiaza de recuperare inclusiv program de kinetoterapie.

Mecanism de actiune : apa sarata hiperconcentrata si namolul sapropelic extrase din Lacul Ursu, prelucrate termic, au efect de vasodilatatie cu indepartarea produsilor toxici de staza din tesuturi, scaderea durerii si redorii articulare, la care contribuie electroterapia, masajul, hidroterapia. Rezulta tesuturi bine pregatite pentru kinetoterapie : ‘’curate’’, elastice, bine vascularizate, cu troficitate buna. Kinetoterapia in bazinele cu apa simpla, respectiv sarata, creste rapid mobilitatea, forta musculara si coordonarea, cu impac psihic pozitiv – pacientul ‘’se vede’’ capabil sa se miste fara durere.

De asemenea, creste capacitatea cardio-respiratorie, se obtine readaptarea la efort si se relaxeaza sistemul nervos.

In curele profilactice aplicate celor care se prezinta cu tensiuni musculare, tendinte la blocaje articulare dureroase, deformari ale coloanei vertebrale cauzate de pozitii incorecte, ca urmare a sedentarismului, lucrului in mediu umed, rece sau pozitiilor incorecte prelungit mentinute – factorii terapeutici sus-mentionati relaxeaza contracturile musculare si indeparteaza disconfortul articular ca urmare a hiperpresiunilor (de exemplu statul in fata calculatorului, condusul masinii).

Curele profilactice, cat si cele terapeutice pot avea durata de o saptamana, dar ideal 2 saptamani.