Sfanta Irina, ocrotitoarea cuplurilor si a celor care doresc sa se casatoreasca

mai 5, 2017
/ /
Comments Closed
/

Sfanta Irina, ocrotitoarea cuplurilor si a celor care doresc sa se casatoreasca

mai 5, 2017
/ / /
Comments Closed

SFANTA
Desi multe dintre noi ii poarta numele, putina lume o cinsteste cum se cuvine pe Sfanta Mare Mucenica Irina. Ea este celebrata an de an, pe 5 mai,  fiind ocrotitoarea casatoritilor si a celor care doresc sa se casatoreasca.

Despre Sfanta Irina, despre viata ei, au ramas doar scrierile lui Apelian, un intelept batran. Irina era unica fiica a regelui pagan al cetatii Maghedon, Liciniu. Numele ei real era Penelope. Pe cand avea 6 ani, tatal ei a poruncit sa fie inchisa in afara cetatii. intr-un turn cu multe incaperi, impreuna cu 13 fecioare, o invatatoare si inteleptul Apelian.

Intr-o noapte, fetei i s-a aratat in vis un inger, care i-a spus ca nu se va numi Penelope, ci Irina, ca le va fi „multora scapare si adapostire”, ca prin ea „se vor mantui multe suflete, iar numele tau va fi mare in toata lumea”. A primit invataturi despre Iisus Hristos de la Apelian si a fost botezata de Timotei, ucenicul Sfantului Apostol Pavel.

Trecerea Irinei la crestinism i-a infuriat tatal. Pentru ca refuza orice petitor, a fost supusa multor chinuri. Dumnezeu i-a trimis semne: un porumbel cu o ramura de maslin, pe care a pus-o pe masa; un vultur cu o coroana de flori in cioc, lasata tot pe masa si un corb cu un sarpe, aruncat pe masa. Apelian i-a explicat ca porumbelul era educatia ei, ramura de maslin era harul divin, vulturul si cununa de flori reprezentau succesul de care avea sa se bucure, iar corbul si sarpele prevesteau suferintele pe care urma sa le indure.

De aici au inceput torturile. In urma minunilor infaptuite cu rugaciunile sfintei, regele si sotia lui au trecut la credinta crestina, iar Irina a plecat sa propovaduiasca in lume cuvantul lui Hristos, cu Apelian. A fost torturata si de alti regi, Sedechie, Savorie, Numerian si Vaudon care, dupa ce au vazut minunile ei, s-au convertit.

Pe cand se indrepta catre Efes, a simtit ca i se apropia sfarsitul. A gasit un mormant intr-o pestera si, facandu-si semnul crucii, a intrat in el. Le-a cerut insotitorilor sa astupe intrarea cu o piatra mare. Nu se stie ce s-a intamplat apoi, insa unele scrieri spun ca, dupa cateva zile, cand insotitorii ei au revenit, sfanta nu se mai afla in mormant. Altii spun ca moastele ei se afla la Manastirea Bronta, din insula Samos si la Manastirea Sfantul Ioan Teologul din Patmos, in Grecia, iar capul, la biserica Sfantul Vasile din St. Louis, Missouri.

La Sfanta Irina se roaga cei care doresc o casatorie grabnica si fericita. Numele Irina provine de la Eirene, zeita pacii in mitologia greaca. Se spune ca ar deriva si din limba ebraica, crezandu-se ca cei ce poarta acest nume primesc si raspandesc pe pamant pacea lui Hristos.