INTERVIU Diana Gradinaru, despre pasiunea pentru dulciuri fara zahar

aprilie 12, 2017
/ /
Comments Closed
/

INTERVIU Diana Gradinaru, despre pasiunea pentru dulciuri fara zahar

aprilie 12, 2017
/ / /
Comments Closed

TORT_FRISCA_INTREG_cu STICLA
Diana Gradinaru este economist, expert contabil, dar in ultima vreme a dezvoltat o afacere care reinventeaza notiune de dulce – o firma care care realizeaza o gama de produse naturale, fara zahar, indulcite cu stevia, foarte apreciate in aceste vremuri, cand oamenii sunt tot mai interesati sa manance sanatos, natural si fara zahar.

– De unde a venit aceasta pasiune, pentru cofetarie, si mai ales, pentru crearea de dulciuri fara zahar?
Pasiunea este, in primul rand, pentru realizarea de dulciuri fara zahar. Citind despre cat de mult afecteaza zaharul in rau sanatatea, am cautat un inlocuitor natural si fara zahar, fara calorii. Singurul astfel de indulcitor este cel extras din Stevia rebaudiana Bertoni, o planta originara din Paraguay. Am studiat timp de 5 ani modalitati de introducere in practica a extractelor din stevia si, astfel, am ajuns sa fim singura firma din lume care are o gama completa de produse cu stevia: indulcitori, sucuri (atat instant cat si lichide), ciocolata tartinabila, produse de cofetarie si ultimele vedete: drajeurile de merisor si de migdale in ciocolata.

– Ati facut studii de specialitate in acest sens?
Nu, eu am terminat cursurile de Finante-Banci din cadrul ASE-ului, sunt economist, expert contabil dar glumesc spunand ca am mai facut o facultate de biochimie in ultimii cinci ani, tinand cont de miile de pagini de studii de specialitate citite si experimentate, apoi, practic.
Din pacate, toate studiile despre stevia rebaudiana sunt doar din strainatate, exclusiv in limba engleza, in Romania neexistand astfel de studii de specialitate.

– Ce ingrediente folositi?
Eu sunt pasionata de ingredientele alimentare naturale. Numai naturale. Asa am si ajuns sa ma ocup de realizarea de produse cu stevia: citind in Formula AS despre aceasta planta minunata si despre beneficiile acesteia exact atunci cand ma intrebam cum putem inlocui zaharul in alimentatie mai ales pentru cei pasionati de ciocolata si de dulciuri in general, asa, ca mine. Este extrem de greu sa tii piept si sa ramai ferm in folosirea ingredientelor naturale atata timp cat:

– sunt extrem de greu de procurat (dureaza luni de zile sa ne prepare aromele naturale si extractele, de exemplu),

– sunt mult mai slabe ca aroma si ca gust, motiv pentru care trebuie folosite in concentratie mai mare si

-sunt de 5 ori mai scumpe decat ingredientele artificiale.

– Care este diferenta intre dulciurile de la o cofetarie obisnuita si cele fara zahar?  Care sunt beneficiile acestor dulciuri?
Acum, diferente sunt si intre cofetariile obisnuite, in sensul calitatii ingredientelor folosite. Daca folosesti tot felul de premixuri, de fondant (inselator numit martipan, acesta continand faina scumpa, de migdale, in timp de fondantul este doar zahar si colorant), ciocolata inferioara (de fapt o cuvertura cu cacao) si smantana vegetala, calitatea produselor este foarte proasta si preturile mici. Tot cofetariile care lucreaza cu zahar dar cu ingrediente de calitate superioare: smantana naturala, fara substante de intarire, ciocolata belgiana si alte arome si coloranti naturali, au produse mult mai bune dar scumpe. Noi oferim produsele realizate cu ingrediente premium si naturale la acelasi pret cu aceste cofetarii cu produse de calitate superioara, lipsa zaharului si inlocuirea acestuia cu stevia reprezentand un bonus din punctul de vedere al pretului si un mare castig din punctul de vedere al sanatatii.

Lipsa zaharului in alimentatie ne scuteste de multe boli asociate acestuia. Extractele din Stevia rebaudiana sunt foarte bune si sanatoase dar, persoanele cu diabet, de exemplu, este foarte important sa se uite si la cantitatea totala de carbohidrati, blaturile de tort, facute pe baza de faina, fiind niste furnizori de carbohidrati care se transforma tot in zaharuri.

Pentru a veni in ajutorul acestor persoane, am realizat, pe langa torturile obisnuite, si torturile cu un singur blat si spume de ciocolata, de fructe, de menta, ceea ce da posibilitatea consumului unui asemenea tort si de catre persoanele cu diabet, evident cu moderatie, in functie de gravitatea bolii.

– Vorbiti-ne putin despre studiile si cercetarile care au dus la realizarea acestor deserturi sanatoase.
Pe site-ul nostru „stevielle.com” avem explicatii detaliate dar si linkuri catre multe studii si cercetari, atat despre stevia cat si despre alte ingrediente sanatoase folosite de noi. De exemplu, sucurile instant sunt realizate cu metoda freeze-dry, o metoda de uscare a fructelor in urma inghetarii, ceea ce mentine o foarte mare cantitate de vitamine deoarece fructele nu au fost fierte pentru a scoate apa din ele sub forma de abur, ci inghetate si apa a fost sublimata in vapori, intr-o camera cu vid.

In alegerea ingredientelor produselor noastre am apelat, iarasi, la multe studii si cercetari.

De exemplu:

–          Sucurile si ceaiurile instant au ingrediente freeze-dry deoarece, asa cum am spus mai sus, sunt cele mai sanatoase. Tot la sucurile si la ceaiurile instant am utilizat, in echilibrarea acru/dulce, suc de lamaie si nu acid citric deoarece este artificial. Pentru realizarea sucurilor  si a ceaiurilor am testat ingrediente din toata lumea, realizand peste 1.000 de teste (!) cu un doctor in horticultura si cu un somelier de cel mai inalt nivel, pana cand acesta din urma a fost multumit si a spus ca merge cu ele cu mandrie la cele mai inalte concursuri internationale. Din pacate, in Romania sucurile si ceaiurile instant nu au fost apreciate la inceput, motiv pentru care le mai producem doar la comanda de firma, pentru export.

–          La indulcitori am folosit doar ingrediente naturale, dintre acestea aromele naturale ridicand cea mai mare dificultate in procurare deoarece se fac numai pe comanda, neexistand pe stoc la distribuitori, in Romania folosindu-se aproape exclusiv aromele artificiale (inclusiv pacaleala cu „identic naturale”)

–          Ciocolata este realizata in parteneriat cu un producator belgian care a realizat pentru noi aceasta ciocolata cu stevia. Iarasi, daca vorbim de inlocuirea zaharului cu stevia, o mare, uriasa problema o reprezinta lipsa de masa survenita atinci cand inlocuiesti 200 kg de zahar cu 1 kg de extract de stevia. Apare o lipsa enorma de masa, de 99% pe care te lupti sa o compensezi cu ceva natural si fara zahar. Si, de aici, enorm de multe teste pentru a realiza atat compensarea de masa cat si pentru a pastra gustul de ciocolata de cea mai buna calitate. Este adevarat ca, aici, noi doar am discutat despre stevia si inlocuitori, experimentele practice fiind facute de catre partenerul din Belgia, experienta si echipamentele lor avand cel mai mare merit in realizarea acestei ciocolate extraordinare.

–          Drajeurile: atunci cand am ales miezul pentru drajeurile cu ciocolata belgiana am studiat foarte mult si am ales:

– de la nuci, migdalele deoarece exista niste studii conform carora cateva migdale dupa masa reduc glicemia si au multe alte efecte benefice iar,

– de la fructe, am ales fructe cu indice glicemic scazut, uscate fara zahar: merisoarele, considerate superalimente.

– Pe ce criterii alegeti retetele? Aveti vreun ajutor in familie care va degusta creatiile?

Retetele sucurilor, atat instant cat si lichide, le-am obtinut, asa cum am povestit mai inainte, in urma unui numar urias de teste realizate cu cei mai buni profesionisti in domeniu, atat din punctul de vedere al cunoasterii fructelor si proprietatilor acestora, cat si din punct de vedere gustativ.

La fel, retetele pentru indulcitori le-am realizat dupa enorm de multe teste cu o doctoranda in biochimie, o persoana foarte talentata si cu multa rabdare in realizarea din nou si din nou a incercarilor.

Noi am realizat toate retetele de cofetarie cu ajutorul sefei de cofetarie de la un mare hotel din Bucuresti, un geniu al cofetariei, dupa parerea mea. Chiar si ea, careia ii ies retetele noi perfect de prima data, a facut foarte multe teste pana cand a ajuns la retetele actuale.

Evident, le-am testat si in familie cu copiii nostri, bazandu-ne pe faptul demonstrat stiintific conform caruia avem, la astere, aproximativ 10.000 de papile gustative si ajungem sa mai avem doar jumatate in jurul varstei de 40 de ani. De aceea copiii simt toate alimentele foarte puternic, exagerat ni s-ar parea noua, oamenilor mari.

Din ce am spus pana acum ati remarcat, probabil, ca realizarea produselor noastre s-a facut in urma unui numar urias de teste si asta deoarece in Europa nu sunt specialisti pe utilizarea steviei rebaudiana in produse, acesta fiind un indulcitor autorizat in UE in Decembrie 2011, cu incepere din 2012.

Aceste teste ne indreptatesc sa ne consideram, in acest moment, firma cu cele mai mari competente pe utilizarea extractelor de stevia din lume, noi cunoscand care extracte si cum se utilizeaza in sucuri, in ceaiuri, in indulcitori, in ciocolata si in produse de cofetarie. In lume nu mai exista o paleta atat de larga de produse fara zahar, cu stevia, realizate de o singura firma.

– Ce sfaturi ati da cuiva care decide sa renunte complet la zahar? Si de ce ar trebui sa renuntam la zahar?
Este o diferenta intre zaharul adaugat in alimente, mai ales zaharul alb, rafinat, si zaharurile naturale din fructe, de exemplu. Clientii nostri sunt in procent covarsitor, de 80%, persoane care nu sunt bolnave dar care doresc sa renunte la zahar preventiv, inainte de a fi afectati de acesta. Doar 20% dintre clientii nostri sunt persoane cu diabet.
Sunt enorm de multe studii, cercetari, filme de informare, multe dintre acestea putand fi gasite la noi pe paginile de Facebook, atat in limba romana cat si in engleza.

Noi am sintetizat multe concluzii ale unor studii stiintifice sub forma informatiilor puse frumos intr-un desen prietenos de catre designerul nostru foarte talentat. Pe aripa neagra sunt efectele rele ale zaharului si, pe aripa verde, sunt efectele bune ale steviei asupra organismului.

stevia

– La final, daca doriti, oferiti-ne o reteta de prajitura rapida, fara zahar.
Noi am dezvoltat retete destul de complicate, de cofetarie, mai ales torturi si tarte dar putem recomanda, de exemplu, ca o reteta rapida, topirea banutilor de ciocolata in lapte sau in apa calda, obtinand o ciocolata calda delicioasa.