Secretul ceramicii de Horezu, mestesug introdus in patrimonul UNESCO

martie 23, 2017
/ /
Comments Closed
/

Secretul ceramicii de Horezu, mestesug introdus in patrimonul UNESCO

martie 23, 2017
/ / /
Comments Closed

horezu
Un mestesug traditional unic, practicat atat de barbati, cat si de femeile din partea de nord a judetului Valcea, olaritul de Horezu este fara doar si poate o marca identitara a romanilor,care face parte din patrimoniulcultural imaterial UNESCO.

Randuiala mestesugului este preluata din batrani. Barbatii se ocupa cu extragerea lutului, pe care il curata, il portioneaza, il uda, il framanta si-l tescuiesc pentru a deveni materia prima din care sunt modelate fel de fel de vase pentru gospodarii.
Femeile le decoreaza prin tehnici si cu instrumente specifice, dar nu la intamplare, ci prin modele traditionale proprii zonei centrului de olarit valcean.
Culorile utilizate sunt vii si variate: de la maro inchis, la rosu, la verde si albastru pana la celebrul ivoriu specific zonei Horezu.

UNESCO a decis, in cadrul celei de-a saptea sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, inscrierea ceramicii romanesti de Horezu in lista Patrimoniului cultural imaterial.

Potrivit site-ului UNESCO, confectionarea ceramicii de Horezu este “un mestesug traditional unic”, practicat atat de barbati, cat si de femei din partea de nord a judetului Valcea, procesul de fabricatie fiind divizat.

“Tehnicile, arta si cunostintele asociate ceramicii de Horezu sunt markeri simbolici pentru identitatea comunitatii din Horezu si Olari; inscrierea mestesugului ceramicii de Horezu in lista reprezentativa a UNESCO ar putea contribui la cooperarea cu alti mestesugari din alte zone in scopul promovarii respectului pentru diversitate culturala si creativitate umana; masurile propuse pentru cresterea promovarii, cercetarii si transmiterii mestesugului demonstreaza angajamentul diferitelor asociatii de mestesugari si autoritati locale pentru pastrarea acestei competente; olarii din Horezu si autoritatile locale participante la procesul de nominalizare si-au dat acordul pentru o informare gratuita, prioritara si completa in vederea inscrierii acestui element in patrimoniul UNESCO; mestesugul ceramicii de Horezu este inclus in mostenirea culturala intangibila a Romaniei, aflata sub autoritatea Comisiei Nationale pentru Patrimoniul Cultural Imaterial, iar cei ce il promoveaza si il practica au oferit informatii pe toata durata pregatirilor”.