Crap umplut pe sos de masline si surimi – reteta Kera Calita

martie 21, 2017
/ /
Comments Closed
/

Crap umplut pe sos de masline si surimi – reteta Kera Calita

martie 21, 2017
/ / /
Comments Closed

crap
Aurora Nicolau, sau Kera Calita, asa cum o cunoaste toata lumea, a adunat cele mai vechi si apetisante retete culinare din zona balcanica si le prepara, in stil fastuos, in bucataria locantei Jariste.

Iata o reteta pe care o propune de Buna Vestire, cand e dezlegare la peste.

Ingrediente
Un crap de Dunare intreg, de 3 kg
300 grame surimi
300 grame masline cafenii de kalamata
3 linguri mari de bulion
o lingurita sare
o lingurita piper negru
2 lamai
o jumatate litru vin Feteasca Alba
foi de dafin, salvie, izma/, patrunjel

crap 2

Mod de preparare:
Dupa ce se spala pestele in apa limpede si rece, incepe scoaterea cu grija a oaselor pe interior,  in care se baga cu migala tocatura si se leaga fedeles  cu sfoara alimentara. Apoi intr-o tava adanca, dupa ce pestele il aranjam, se pun uleiul de masline, foile de dafin, boabele de piper, vinul alb, o lamaie si se acopera (fara sa rasufle) cu folie de aluminiu si se lasa 40 – 50 de minute la 70 de grade la cuptorul incins mai devreme.
Tocatura se face fina din peste (fara oase, se intelege, si tot crap proaspat), cu cartofi fierti, sare, piper dupa ochi si gust, lamaie, patrunjel ( 2-3 legaturi) si salvie sau izma dupa dorinta. Sosul este simplu de facut : se calesc in ulei de masline  surimul si gustoasele masline, venind adjuvantele, bulionul, vinul alb, 2 cani de apa calda, sare , piper dupa felul casei, 3-4 lingurite zahar si zeama de la o lamaie. Dupa 10 minute de bolborosit la foc mititel se toarna peste crapul montat pe platoul de alpaca sau portelan (cum aveti in bufetul primit mostenire). Dupa slujba de la biserica, cele 6 respectabile doamne se aseaza in jurul mesei la odihna si taifas, savurand pestele dupa voia Preacucernicei Sfanta Maria .

Vedeti mai multe retete aici.