Magiunul de Topoloveni, gustul autentic din camara bunicilor

decembrie 22, 2016
/ /
Comments Closed
/

Magiunul de Topoloveni, gustul autentic din camara bunicilor

decembrie 22, 2016
/ / /
Comments Closed
img_8243

Toata lumea a incercat cu siguranta magiunul de Topoloveni, insa putini stiu ca reteta magiunului din prune Topoloveni dateaza din anul 1914. Am incercat asadar, sa aflu mai multe detalii despre acest produs atat de apreciat in tara noastra.

Conform traditiei romanesti, magiunul se obtine numai din prune proaspete, cei de la Topoloveni obtinand un ordin semnat de Ministerul Agriculturii, ANPC si Ministerul Sanatatii
prin care s-a stabilit definirea magiunului din prune ca aliment obtinut numai din prune proaspete, eliminandu-se astfel de pe piata o multime de “magiunuri” care aveau drept ingredient “pasta/marcul  de prune ” importat in principal din Ucraina.

“Dorinta noastra a fost intotdeauna sa oferim consumatorilor nostri alimente pe care le consuma si familiile noastre, in acest sens chiar am propus , mai in gluma , mai in serios, colegilor din industria alimentara, sa consume impreuna cu familiile dansilor, ceea ce produc…. Deoarece , dupa multe cercetari , am descoperit ca reteta magiunului din prune Topoloveni dateaza din anul 1914 , am hotarat sa il promovam ca indicatie Geografica Protejata in Uniunea Europeana  , adaugandu-l astfel la cele 1600 alimente realizate de statele membre. Procesul de inregistrare
a durat exact doi ani – 2009/2011- perioada pe care UE  a stabilit-o pentru cei care solicita Protectie. Nu a existat niciun tip de opozitie pe parcursul acestei perioade , nici la nivel national, nici la nivel european ceea ce demonstreaza fara niciun dubiu, faptul ca toti producatorii au fost de acord cu inregistrarea produsului nostru”, spun reprezentantii Topoloveni.

” Au urmat ani frumosi in care munca depusa a fost rasplatita prin Premii  ca “Marca de aur” ,primita in anul   2002, de la Uniunea Generala a Industriasilor din Romania, pentru Magiunul din prune pe care incepusem sa il procesam , calitatea de Furnizor a Casei Regale a Romaniei, Stele de Aur Michelin – chiar Doua din maxim Trei- pentru Magiunul din prune Topoloveni , Dulceata din mure , catina si gutuie , Topoloveana obtinute de la Institutul International de Gust si Calitate, medalia de Argint si Bronz la Monde Selection pentru dulceturile Topoloveana din mure , capsune si topinambur”.

“Am considerat ca acest popor merita sa isi respecte traditia pentru a ramane POPOR si nu POPULATIE  si am incercat aproape imposibilul , cu foarte putine resurse financiare , sa pastram cel mai inalt nivel al calitatii prin eliminarea din fabrica , din procesul de productie, al zaharului adaugat , al oricarui tip de ingredient chimic. Pentru a reusi sa acoperim o perioada cat mai lunga in procesul de acoperire al fortei de munca , am reusit sa dezvoltam produse noi , din legume, respectiv zacustile – din ghebe, vinete, fasole uscata – iar dulceata Topoloveana am brevetat-o ca fiind unica in lume. Inventia noastra a constat in faptul ca am inlocuit clasicul sirop din zahar cu sirop natural din mar , sirop in care concentram fructele, legumele , petalele de flori.

Pentru magiunul din prune Topoloveni am realizat studiu clinic la Institutul National de Nutritie si Diabetologie NC Paulescu , studiu care demonstreaza ca “poate fi consumat de persoanele bolnave de diabet , cu acordul medicului curant firesc in functie de gravitatea bolii. Toate alimentele noastre functionale sunt permise consumului incepand de la varsta de sase luni pana la …100 de ani ( ne-am dori noi) , respectiv din momentul in care se diversifica alimentele bebelusului. Ne-a facut o reala placere sa ne ” jucam ” cu fructele si legumele si astfel am obtinut magiunurile din mar, dovleac si struguri si dulceturi din castravete amar ( momordica), topinambur ( napii), ardei iute , lavanda , flori din salcam sau lavanda , alaturi de dulceturile clasice.”, mai spun cei de la Topoloveni.

http://www.magiun-sonimpex.ro/