Pastravul afumat din Valea Putnei, un deliciu traditional bucovinean

decembrie 16, 2016
/ /
Comments Closed
/

Pastravul afumat din Valea Putnei, un deliciu traditional bucovinean

decembrie 16, 2016
/ / /
Comments Closed

peste-4
Prima pastravarie din Romania a aparut in 1896, la Vale Putna, in judetul Suceava.

Aici s-a inventat ceea ce avea sa devina delicatetea specifica locului, pastravul afumat cu fum natural de fag si conuri de brad, invelit in cetina de brad, legata in harzob de rachita pentru a-si trage un plus de aroma, mai exact “Cobza”. Povestea spune ca acest deliciu a fost preparat prima oara in 1927, special pentru tanarul print Mihai I, care tocmai devenise rege. “Cobza” a fost un dar din partea comunitatii pentru Rege, din moment ce Valea Putnei era domeniu de vanatoare regal si locul unde capetele incoronate ale Romaniei sarbatoareau momentele speciale ale Casei Regale.
In zilele de astazi, compania Quality Natural manufactureaza specialitati din pastrav, integrand in acestea vechea reteta de afumare a acestui peste, reteta ce are o vechime de peste 200 de ani si este emblematica pentru zona Obcinelor Bucovinei. Toate delicatesele produse dupa aceasta reteta au in componenta doar ingrediente naturale de cea mai buna calitate, in majoritate locale, nu contin aditivi sau conservanti industriali si respecta credinta zonei de a realiza produse sanatoase si gustoase.
In afara celebrei “Cobze”, specialitatile existente in piata sub brandul Valeputna sunt: pastrav afumat dupa vechea reteta, rondele de pastrav baituit si pus la pastrat in diverse sosuri, pastrav afumat scufundat in ulei aromatizat, diverse pateuri si salate cu pastrav afumat, file de pastrav afumat infuzat cu vin si presarat cu crusta de condimente, carnaciori afumati din file de pastrav si, nu in ultimul rand, sarmalele cu pastrav afumat.
Anul acesta, unul dintre produsele Valeputna, numita Trutta Dux, o crema delicioasa cu pastrav afumat, boabe de ienupar, branza locala BIO, lamaie si condimente, a castigat doua Stele de Aur la gala Superior Taste Award din Bruxelles, distinctie ce a fost acordata de catre un juriu prestigios, format din peste 150 de experti bucatari si somelieri din toata lumea.