Iiana (Alina Gavriloiu): “Exista o sete a romanilor pentru straiele traditionale si stilizate”

noiembrie 30, 2016
/
by root
/
Comments Closed
/
in Moda

Iiana (Alina Gavriloiu): “Exista o sete a romanilor pentru straiele traditionale si stilizate”

noiembrie 30, 2016
/
by root
/
in Moda
/
Comments Closed

img_2628A lasat podiumurile internationale de moda pentru a pune pe picioare o afacere care are ca principala activitate reinterpretarea si comercializarea iilor romanesti. Astfel, spre surprinderea multora, modelul Alina Gavriloiu a devenit Iiana, un brand apreciat de romani si straini deopotriva.

 

De ce ti-ai dorit reinterpretarea iilor si a altor elemente ale portului popular romanesc?

Alina Gavriloiu: Cred ca suntem intr-o criza de identitate la nivel global, iar noi, ca romani, avem repere solide si inca multe valori traditionale neexploatate. In traditia romaneasca regasim multa emotie pozitiva, armonie si inspiratie, mai presus de tot este experienta reconectarii la origini. Cu multa munca si perseverenta, alaturi de echipa mea, am redefinit standardele pe acest segment, influentand atat cererea romanilor, cat si alte afaceri similare, iar asta ne bucura.

Scopul nostru este aducem un plus de valoare acestui segment, sa readucem la viata cat mai multe tinute traditionale arhaice, dar si sa cream straie romanesti moderne, din tesaturi elegante, inspirate din arta traditionala.

 

Care sunt sursele tale de inspiratie, colaborezi cu artisti populari, cat dureaza crearea efectiva a unei tinute? Detaliaza putin procesul de realizare al tinutele!

A.G.: Prima si cea mai valoroasa sursa de inspiratie sunt cartile vechi de la anticariat, dar si sfaturile catorva mesteri populari batrani. Straiele produse si comercializate pe www.iiana.ro nu se produc in serii mari in fabrici, tocmai pentru ca au finisaje migaloase artizanale ori sunt in intregime realizate manual. Pentru piesele stilizate, tesaturile sunt produse de noi in atelierul nostru din Oltenia ori sunt special create pentru noi in tari cu traditie in industria textila, precum Franta si Italia, pentru ca da, Romania sta prost la acest capitol, foarte prost, fabricile romanesti ori sunt inchise ori lucreaza in sistem lohn. Productia efectiva porneste de la ideile mele, care sunt apoi filtrate de inginerul textilist si transpuse in practica in prima faza de tiparista.

 

Se mai bucura de apreciere portul popular in randul romanilor?

A.G.: Exista o sete a romanilor pentru straiele traditionale si stilizate, insa realizate la calitate superioara. Pot spune ca noi, romanii, am ajuns sa ne saturam de hainele ,,mass market” din Occident.

aee9939626b157d03c13f9b27612940dIMG_0752

Este profitabil business-ul tau, merita sa te straduiesti sa reinterpretezi si sa comercializezi portul popular romanesc?

A.G.: Afacerea este profitabila doar in masura in care esti pasionat, pentru ca nu exista un castig imediat, iar investitia in materiale si in oameni este foarte mare. Straiele Iiana, accesoriile si piesele de mobilier se adreseaza romanilor care le iubesc si le inteleg.

img_3174

Ce surprize ne rezerva Iiana pentru acest sezon?

A.G.: Surprizele vor fi multe, echipa este in permanenta schimbare si foarte deschisa la tot ce este vechi si uitat, dar si la elementele moderne, tesaturile spectaculoase si croielile noi.

Eleganta romaneasca este comuniunea dintre traditional si modern.